Tofu receptgyűjtemény!

Homemade Padthai

Hozzávalók:

✅rizstészta (más tésztával, és rizzsel is működik)

✅ázsia Stir Fry alap (ha van időd apróra vágott, megpárolt zöldségekkel is készítheted, de a gyorsfagyasztott verzióval gyorsabb, és semmivel sem „kevesebb”)

✅füstölt Toffini tofu

✅fokhagyma

✅méz, vagy agavé szirup

✅szezámolaj

✅szójaszósz, vagy valamilyen keleti szósz

✅szezámmag

✅lime

✅mogyoró


Elkészítése:

A zöldségeket egy nagyobb serpenyőben, wokban megpárolom-pirítom a szezámolajon, közben lehet már hozzáadni egy kis szójaszószt is.

A tofut kisebb kockákra vágom, és szezámolajon elkezdem melegíteni, pirítani. Közben szójaszószt locsolok rá, és az összenyomott fokhagymát is ráteszem.

Amikor már megpirultak a kis tofukockák (kb. 5-7 perc) akkor adok még hozzá szójaszószt, illetve meglocsolom mézzel/agávé sziruppal, majd dobok rá szezámmagokat. 1-2 percig lehet még pirítani őket együtt.

Közben sós-forró vízben pár perc alatt (szintén kb. 5-7 perc) kifőzöm a rizstésztát.

Tálalásnál a kifőzött tésztát egyszerűen átemelem a wokba a zöldségekre, összekeverem őket, és ha szükséges, adagolok még hozzájuk szója/ wok szószt. A tofukockákat nem szoktam belekeverni, hagyom, hogy mindenki magának merjen majd a tányérra púpozott tésztás keverék tetejére.

Tálalásnál nálam elmaradhatatlan a ropogós sós mogyi. De lehet még szezámmagot szórni rá, és bazsalikommal is meg lehet hinteni. Utolsó lépésként friss limelevet szoktam rá facsarni, hogy legyen az édes-sós ízek mellé valami fanyar is.

Tényleg max. 20 perc az egész.

Kép és recept: Herold Szimonetta, kövessétek Szimonettát instagramon is még több szuper receptért!



Rakott Toffini tofu karfiollal és édesburgonyával

Hozzávalók:
🍲1 kg fagyasztott karfiol
🍲300 g  medvehagymás Toffini tofu
🍲400 g édesburgonya
🍲1 kis pohár (növényi) joghurt
🍲só és bors

Elkészítése:
A karfiolt feltesszük főni. A krumplit puhára főzzük. A tofut vékony szeletekre vágjuk. Amikor megpuhul a karfiol leszűrjük és elkezdjük a rétegezést. Karfiol, krumpli, tofu, karfiol, krumpli, tofu, karfiol. Minden újabb réteg után picit megsózzuk borsozzuk a rétegeket. A tetejére locsolunk egy kis joghurtot. A sütőformát alufoliával letakarjuk majd sütőben 180 fokon (nem előmelegített) 35 percig sütjük majd levesszük a takarást és 200 fokon kb. 8 percig sütjük tovább. Ez az adag 4 hatalmas adag.

Kép és recept: Vanessza Lichi kövessétek Vanesszát instagramon is még több receptért



Szuper ropogós tofu nuggets

Hozzávalók:

✅ 300 g Toffini tofu

✅csicseriborsóliszt

✅kukoricaliszt

✅szójaszósz

✅panírmorzsa (gluténmentes)

Elkészítése:

Egy 300 g-os metélőhagymás Toffini tofut nagyobb téglalapokra/kockákra vágtam.

Kicsit megsóztam őket, majd szójaszószba hempergettem, és állni hagytam pár órára, hogy jobban magába szívja a sós ízletes „pácot”.

Egy tálkába kukoricalisztet és csicseriborsólisztet tettem fele-fele arányba, és adtam hozzá két evőkanál kukoricakeményítőt is. Ezt is megsóztam picit. Lassan adagoltam a lisztkeverékhez a vizet, miközben kevergettem. Amikor sűrű palacsintatészta állagú lesz a keverék, akkor jó.

Egy másik kisebb tálkába panírmorzsát tettem (ez lehet barnakenyérből, lehet gluténmentes is, kinek mi a preferenciája).

Jöhet a panírozás.

A kis tofu-téglalapot beletettem a palacsintatészta szerű mázba, beleforgattam, kicsit lecsepegtettem, majd áttettem a panírba.

Szépen bepaníroztam az összes kis kockát.

Én bő olajban sütöttem ki (olíva olaj, vagy kókuszolaj a legoptimálisabb erre).

Sütőben is ki lehet sütni, ha nem szeretnél sok olajat használni, de így igazán ropogós, és fincsi lett.

Kép és recept: Herold Szimonetta, kövessétek Szimonettát instagramon is még több szuper receptért!



Paradicsom szószos, füstölt tofus ragu, kölessel.

Hozzávalók:
🍅200 g füstölt tofu
🍅250 ml passata
🍅fokhagymakrém, só, bors, majoranna, oreganó
🍅édesítő
🍅120 g rizstészta

Elkészítése:
A tofut felkockázzuk és megpirítjuk. Ezután mehet bele a passata és a fűszerek. Hagyjuk egyet forrni és kész is. Közben elkészítjük a kölest. Alaposan átmossuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük és fedő alatt hagyjuk még kb. 10 percig. Amikor mindkettő elkészült már csak a tálalás van hátra.

Kép és recept: Vanessza Lichi kövessétek Vanesszát instagramon is még több receptért!



Görögsaláta másképp

HOZZÁVALÓK

Salátához:

✅1 db kígyóuborka, kimagozva, felkockázva

✅4 db paradicsom, felkockázva

✅1 fej lilahagyma, felszeletelve

✅¾ bögre fekete olívabogyó

Öntethez:

✅4 evőkanál extra szűz olívaolaj

✅2 evőkanál vörösborecet

✅1 evőkanál frissen facsart citromlé

✅1 teáskanál friss vagy szárított oregáno

✅só, bors

Tofu fetahoz:

✅1 db natúr Toffini tofu (300 g)

✅4 evőkanál frissen facsart citromlé

✅4 evőkanál víz

✅2 evőkanál világos miso paszta

✅2 evőkanál almaecet

✅1 teáskanál friss vagy szárított oregáno

ELKÉSZÍTÉS

Tofu feta:

  1. A kibontott tofut csomagoljuk konyharuhába és itassuk fel róla a felesleges vizet, majd vágjuk kb. 1×1 cm-es kockákra.
  2. Egy tálban keverjük össze a marinád hozzávalóit: citromlé, víz, miso paszta, almaecet és oregáno. Tegyük ebbe a tofu kockákat és hagyjuk állni 30 percig (minél tovább, annál jobb, akár egy éjszakára is a hűtőben).

Öntet: Egy tálkában keverjük simára az öntet hozzávalóit.

Saláta: Tegyük egy tálba a felkockázott uborkát, paradicsomot, felszeletelt lilahagymát, olívabogyót. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg oregánoval, majd öntsük rá az öntetet és jól keverjük át. Adjuk hozzá a bepácolt tofut és óvatosan keverjük át.

Tálalásig tartsuk hűtőben.

Megjegyzés:

Ha nincsen világos miso pasztátok, használhattok helyette sötétet vagy 2 evőkanál tamarit (gluténmentes szójaszószt).
A saláta öntetéhez lehet használni almaecetet vagy fehérborecetet is a vörösbor ecet helyett (a boreceteknek nincsen alkoholtartalma).

Kép és recept: Nagy Zita @zizikalandjai kövessétek Zizkalandjait instagramon is még több receptért!