Tofu receptgyűjtemény!

Áfonyás márványos “sajttorta” jégkrém

Hozzávalók:

Fehér réteg
✅200 g natúr Toffini tofu

✅100 g növényi “joghurt”

✅45 g édesítő

✅1 citrom leve

✅vanília aroma

✅30 ml növényi “tej”
✅csipet só


Áfonyás réteg

✅1 marék áfonya

✅1 marék fagyasztott szeder

✅pici víz
✅édesítőszer ízlés szerint

✅opcionàlis: 1 mokkáskanál céklapor ✅illetve acai por.

✅borítàshoz/màrtàshoz: csokik (ízlés és diéta preferencia szerint), màlna, mogyoró

Elkészítés:
A fehér réteg hozzávalóit egy turmixgépbe tesszük, és szép selymesre turmixoljuk. Ha kell adhatunk még hozzá “tejet, vagy joghurtot”, hogy jobban vigye a gép, de ne legyen túl folyós. Kancsóba, pohárba töltjük, amíg elkészül az áfonyás réteg (vagy másik turmxigépet veszünk elő az áfonyás réteghez).
Az áfonyás réteg hozzávalóit is összeturmixoljuk, tehetünk bele akár fagyasztott epret is, illetve adhatunk hozzá édesítőszert, és szuperporokat, a cékla, és az acai por igazán jól passzol színben is és ízvilágban is hozzá. De ha nincs, vagy nem használsz, hagyd ki nyugodtan.
Rétegezd fagyi/jégkrém formába a kétféle krémet, majd egy fogpiszkálóval/saslik pálcával húzz bele körkörös vonalakat, hogy márványos legyen.
Fagyaszd pár órát, majd mártsd különböző csokikba, szórj rá mogyorót, vagy liofilizált málna darabokat.
A csokis mártás előtt akár megmárthatod a maradék áfonyás szószban is (@elli_reisz után szabadon), csak akkor a csokis réteg előtt fektesd sütőpapírral bélelt tálcára, és tedd vissza a fagyasztóba.
Extra tipp: a csokiba is szórhatsz mogyoró darabokat, vagy kakaóbab töretet, isteni lesz, ahogy ropog miközben eszed. De ha csak a végén szórsz rá, akkor is hozzáad az élményhez.

Kép és recept: Herold Szimonetta



Mogyoróvajas-csokis fagyi

Hozzávalók:

✅300 g natúr @toffinitofu

✅egy löttyintésnyi növényi tej

✅30 g kakaópor (cukrozatlan)

✅50 g mogyoróvaj

✅édesítő ízlés szerint

✅egy csipet só

✅1 tk. vanília-kivonat

A tofut egy löttyintésnyi növényi tejjel simára turmixoljuk egy botmixer segítségével. Ezt követően adjuk hozzá a többi hozzávalót és turmixoljuk simára. Tegyük mélyhűtőbe 2-3 órára, és közben 15-30 percenként keverjük át. Egy kis extra adag mogyivajjal és csokiszósszal tálaljuk.

 Enjoy!

Kép és recept: elli_reisz



Tofu curry

Hozzávalók:

✅250 g aprított konzerv paradicsom

✅ 400 ml víz vagy zöldség alaplé

✅1 ek. sörélesztőpehely

✅300 g metélőhagymás Toffini tofu

✅300 g kókuszjoghurt

✅1 vöröshagyma

✅3-4 gerezd fokhagyma

✅kis db gyömbér (kb. 15 g)

✅2 ek. olíva olaj

✅1 nagy csipet fahéj

✅1 ek. curry por

✅1 tk. kurkuma

✅ 1-2 tk. garam masala fűszer

✅ízlés szerint citromlé

✅ízlés szerint só, bors

Elkészítése:

Instagram oldalunkon találjátok a videót az elkészítéséről: @toffinitofu

Kép és recept: sophie.s_vegan_kitchen



Spenótos-bazsalikomos quiche

Hozzávalók:

✅ízlés szerinti leveles tészta

✅150g bazsalikomos tofu

✅1 ek. sörélesztőpehely

✅2 ek. csicseriborsó liszt

✅½ tk.  fokhagymapor

✅csipet szerecsendió

✅csipet kömény

✅fekete só ízlés szerint

✅150 ml mandulaital

✅1-2 marék spenót

✅friss bazsalikom levelek

Elkészítése:

A leveles tésztát vágjuk megfelelő méretűre és egyengessük bele a piteformába. A fenti mennyiség egy kisebb, körülbelül 18 cm-es piteformához elég, ha ennél nagyobb a forma, akkor javasolt duplázni a mennyiségeket.
Egy erős késes robotgépbe beletesszük a tofut, a sörélesztőpelyhet, a fűszereket és a mandulaitalt is. Krémesre mixeljük az egészet.

Közben a spenótleveleket körülbelül fél perc alatt megfonnyasztjuk egy serpenyőben. Közben lehet sózni, illetve ízlés szerint fokhagymát is lehet rá nyomni.

A tofus krémet, és a spenótleveleket összevkeverjük, mehet bele pár kisebb darabra vágott bazsalikomlevél is. Keverjük össze alaposan, majd öntsük a levelestésztára. A levelestészta széleit hajtogassuk picit vissza, és kenjük le margarinnal.

Mehet a sütőbe 180 fokra 25-30 percre.

Kiváló reggeli, vagy vendégváró sós finomság.

Kép és recept: Herold Szimonetta



Valentin napi – love cupcake

Hozzávalók:

Cupcake alap

✅ 300 ml növényi “tej”

✅ 2 ek almaecet

✅ 50 ml folyékony kókuszolaj

✅ 30 g szilvalekvár

✅ pár csepp vanília aroma

✅ 100 g mandulaliszt

✅ 50 g keményítő (burgonya, kukorica, tápióka vagy ezek kombinációja)

✅ 20 g világosabb kakaópor

✅ 60 g eritrit

✅ 1/2 ek sütőpor (5g)

✅ 1/2 ek szódabikarbóna (5g)

✅ csipet só

✅ 2 teáskanál útifűmaghéj

Krémsajt”

✅ 150 g kesudió – egy éjszakára vízbe áztatva, majd lecsepegtetve

✅ 200 g natúr Toffini tofu – kisebb darabokra törve

✅ 200 ml dobozos kókuszkrém

✅ 70 g por eritrit

✅ 15 g tápióka keményítő

✅ opcionális: céklapor, ruby csoki, liofilizált málna

Elkészítése:

A cupcake-hez a növényi “tejet” és a két evőkanál almaecetet összekeverjük, és félretesszük pár percre. Ebből lesz az úgynevezett ”buttermilk” – vagyis egy sűrűbb “tej”, meg fog változni az állaga, de ez így jó!

Közben az összes többi száraz cupcake alap hozzávalót összekeverjük egy tálban. Majd ráöntjük a “buttermilk”-et és a kókuszolajat is. Alaposan összekeverjük (elég hozzá egy villa). Ha szárazak tűnik még egy pici növényi “tejet” adhatunk hozzá. Adagoljuk muffinformákba és 170-180 fokon süssük meg, ne süssük túl, ne száradjon ki.

Hagyjuk őket teljesen kihűlni.

Készülhet a krém. A krém minden hozzávalóját egy nagyon erős turmixba, robotgépbe mixeljük selymesen sima krémmé. Egy részét vegyük ki, és keverjünk hozzá egy kiskanálnyi céklaport – ez a lépés kihagyható, ha nem akarjuk rózsaszínű krémmel feldobni a desszertet. A fehér krémet egy tálban tegyük fél órára a fagyasztóba, hogy kicsit megdermedhessen.

Ha kihűltek a muffinok, akkor kiskanállal, vagy valamilyen kiszúróval a közepükből kanalazzunk/szúrjunk ki valamennyit, hogy aztán beletöltsük a rózsaszínű krémet. Kiskanállal adagoljunk bele annyi rózsaszínű krémet, hogy kitöltse a kis krátert.

Ha a fehér krém kellően megkeményedett a fagyasztóban, akkor töltsük habzsákba, és nyomjuk a muffinok tetejére. Így kész is a cupcake. Ha szeretnénk díszítsük olvasztott rózsaszínű ruby csokival, és szórjunk rá liofilizált málnadarabokat.

Kép és recept: Herold Szimonetta



Vegán Pizza

Hozzávalók:

✅ 250 g pizzaliszt (00-ás)

✅ 5 g só

✅ 160 ml langyos víz

✅ 5 g kókuszcukor

✅ 5 g instant élesztő

✅ 1/2 ek olívaolaj

Elkészítése:

A vizet, cukrot, élesztőt, olajat összekeverjük egy pohárban, és hagyjuk működésbe lépni az élesztőt.

Közben a lisztet és a sót egy nagyobb keverőtálban összekeverjük. Ha felfutott az élesztő, összekeverjük a liszttel, és géppel, vagy kézzel összegyúrjuk. Addig kell gyúrni, amíg szép fényes tészta lesz belőle, és nem ragad már annyira a kézhez.

Egy olívaolajjal kikent, zárható tálba tesszük és éjszakára a hűtőbe rakjuk. Pizzasütés előtt vegyük elő, és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni. Melegítsük elő a sütőt 220 fokra. Ebből a mennyiségből 2 nagyobb, vagy 4 mini pizzát tudunk készíteni. Formázzuk meg, tegyük olajjal lekent sütőpapírra/tepsire, kenjük meg pizzafűszeres paradicsomszósszal, szeleteljünk rá ízlés szerint bazsalikomos Tofut, húsmentes “kolbászt”, paradicsomot, olivabogyót stb. reszeljünk rá sajtot és süssük készre.

kép és recept: Herold Szimonetta



Vegán tofu rántotta

Hozzávalók  2 személyre

  • 1 ek kókuszolaj
  • 1 közepes hagyma
  • ½ szál újhagyma
  • 2-4 fej gomba (csiperke, laska, bármilyen ízlésünknek megfelelő gomba )
  • 40 g csicseriborsó liszt
  • 5 g lenmagtöret/lenmagliszt (ha csak egész van, kávédarálóban daráljuk meg)
  • 2-3 g fekete só
  • 5 g sörélesztő pehely
  • ½ teáskanál kurkuma
  • 1 teáskanál curry (ha nem szeretjük, elhagyható, akkor picit több kurkuma mehet bele)
  • 150 ml növényi tej – langyos
  • 150 g (fél tömb) Toffini tofu – natúr vagy füstölt, ha különlegesebb ízre vágyunk
  • Opcionális:
    • vegán reszelt sajt (én most nem tettem rá, de nagyon “jól áll neki”)
    • mikrozöldek/csírák

Elkészítés:

A kókuszolajon megdinszteljük a kétféle hagymát, és a gombát.
Közben a csicseriborsó lisztet, lenmag töretet, sót, sörélesztő pelyhet, kurkumát, curryt elkeverjük, és felöntjük a langyos növényi tejjel. Hagyjuk kicsit állni, amíg besűrűsödik.
A tofut villával apróra törjük, picit meg is sózhatjuk a fekete sóval.
A tofut az üvegesre párolt zöldségekre tesszük, kicsit átforgatjuk, átmelegítjük.
Jöhet rá a csicseriborsós massza. Én egy marék napraforgó mikrozölddel is feldobtam, különleges, picit szotyis ízt ad neki, amikor ráharapunk a kis zöldségre.
Spatulával kevergetjük, figyeljük, hogy ne égjen oda. Nem fog teljesen szilárddá sülni, mint a normál rántotta, de ez ne zavarjon, az ízélményen semmit nem változtat.
A végén lehet rá dobni egy marék vegán reszelt sajtot is, hogy fokozzuk az élvezeteket.
Salátával, ízlésünknek, diétánknak megfelelő kenyérrel tálaljuk. Én pur-pur kenyeret, és vegyes zöld salátát, illetve mikrozöldeket tettem mellé.

A fekete só fontos eleme a vegán tojásrántottának, mert magas kéntartalma miatt az ételnek tojásos ízt és illatot kölcsönöz, és kifejezetten ízletessé teszi az ételt. Én nagyon szeretem, és számos ételnél alkalmazom.

kép és recept: Herold Szimonetta



Sajttortás-brownie Toffini tofuval

Hozzávalók:

Csokis réteg

✅ 120 g rizsliszt
✅ 30 g kukoricakeményítő, vagy tápiókaliszt
✅ 2 lenmagtojás (10g őrölt lenmag+ 6 ek forróvíz)
✅ 100 g kókuszcukor
✅ 50 g kakaópor
✅ 80 g mogyoróvaj vagy mandulavaj
✅ 200 ml növényi tej
✅ pár csepp vanília aroma
✅ ¼ ek sütőpor
✅ csipet só

Sajttorta réteg

✅ 300 g natúr Toffini tofu
✅ 70 g eritrit
✅ 2 ek kukoricakeményítő
✅ 2,5 ek kókuszolaj
✅ pár csepp vanília aroma
✅ 3-4 evőkanál citromlé
✅ 50 ml növényi tej

Elkészítés

1. Készítsük el a lenmagtojást: Keverjük össze a lenmagtöretet és a forróvizet, tegyük félre.

2. Kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, és kenjünk ki egy közepes méretű brownie sütőformát, vagy jénait kókuszolajjal, ha kell tegyünk alá sütőpapírt is.

3. Egy nagyobb keverőtálba tegyük bele a csokis réteg száraz hozzávalóit, keverjük el, majd jöhetnek a nedves összetevők is. Kézi, vagy gépi habverő segítségével keverjük össze, és tegyük félre.

4. A sajttorta réteghez a tofut tördeljük bele egy konyhai robotgépbe, és adjunk hozzá minden további hozzávalót. Egy masszívabb krémet fogunk kapni, nem kell túl folyósnak lennie.

5. Kanalanként adagoljuk a sütőformába a két krémet, amíg el nem fogynak.

6. Egy pálcika segítségével húzzunk bele csíkokat, ezzel picit összekeverve az alsóbb rétegeket is.

Kép és recept: Herold Szimonetta



Hamis rákóczi túrós

Hozzávalók:

✅ 300 g natúr Toffini tofu (kézzel nagyobb darabokra törve)

✅ 150 g növényi joghurt (natúr szójajoghurtot használtam)

✅ 40 g édesítőszer (lehet használni juharszirupot, vagy rizsszirupot is helyette)

✅ 1 bio citrom – ennek a leve és a héja is kelleni fog

✅ 1 csipet só

✅ pár csepp vanília aroma

✅ 170 g/ 1 csomag cukormentes gullon keksz

✅ cukormentes/preferált sárgabarack lekvár

✅ díszítésnek: vegán habcsók

Elkészítés:

  1. A gullon kekszet apró darabokra törjük, ehhez be lehet zacskózni, és egy sodrófát lehet segítségül hívni, de kézzel is össze lehet törni.
  2. Egy erős késes konyhai robotgépbe tesszük a tofut, a joghurtot, a citrom kifacsart levét, és a lereszelt héját, az édesítőszert, a sót, a vanília aromát. Addig mixeljük, amíg egy krémes masszát nem kapunk, ha szeretnéd, ha kicsit darabosabb, túróra jobban hasonlító állagú krém legyen, akkor rövidebb ideig mixeld. Kóstold meg, és ha szükséges adj még hozzá édesítőszert, vagy citromlevet.
  3. Attól függően, hogy mennyire sűrű a baracklekvár, érdemes lehet egy pici vízzel kikeverni, hogy folyósabb legyen.
  4. Kezdődhet a rétegzés. A poharak aljába szórunk egy kis kekszet, majd jöhet rá a tofu-túrókrém, majd egy réteg baracklekvár, ezután újra a kekszes réteg, aztán krém, aztán lekvár. Én a kekszes réteggel fejeztem be.
  5. Érdemes pár órát állni hagyni, hűtőbe tenni, hogy a keksz kicsit megszívja magát.
  6. Tálaláskor, egy pici vegán habcsókkal díszítettem, de sima habcsók is mehet rá.

Kép és recept: Herold Szimonetta




Kókuszos tofu hóember:

Hozzávalók:

✅ 100 g kókuszreszelék

✅ 140 g kókusztej

✅ 4-5 ek. datolya őrlemény  (édes szájúaknak mehet több is) 

✅ 60 g tofu (összemorzsolva)

✅ 160 g fehércsoki

✅ 1 kk. vanília

✅ 160 g olvasztott vegán fehér csoki

Elkészítése:

A fehér csoki kivételével mindent egy tálba teszünk és kézzel eldolgozzuk, úgyhogy formázható állagot kapjon a massza (szükség szerint használhatunk még egy kis folyadékot).

Kicsi gombócokat formázunk és a hűtőbe tesszük őket. Megolvasztjuk a fehér csokit és egyenként belemártjuk a golyókat, visszatesszük a hűtőbe, amint megdermed olvad csokival, ételfestékkel rajzolunk nekik szemet szájat. 

Kép és recept: sophie.s_vegan_kitchen




Tofu wellington

Hozzávalók:

✅ 3 ek. olívaolaj

✅ 1 közepes vöröshagyma (aprítva)

✅ 2 gerezd nagyobb fokhagyma (aprítva)

✅ 2 tk. kakukkfű

✅ 1 tk. édes paprika por

✅ 80 g pirított dió (durvára darálva)

✅ 300 g párolt cékla (kockázva) 200 fokon fóliában addig kell sütni, amíg megpuhul, majd át kell mosni hideg vízzel

✅ 300 g natúr Toffini tofu 

✅ 1 ek. sörélesztőpehely

✅ 1 ek. balzsamecet 

✅ 1 tk. juharszirup

✅ só

✅ bors

✅ 2 ek. zabpehelyliszt 

✅ 2 ek. mandulatej 

Elkészítése:

Egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, dobjuk rá a hagymát és a fokhagymát. Ha megpirult, adjuk hozzá a fűszereket, keverjük el, majd vegyük le főzőlapról. A többi hozzávalóval együtt, a mandulatej és a szezámmag kivételével, tegyük egy aprítóba és pépesítsük formázható masszává (szükség esetén adhatunk hozzá egy kis vizet, hogy könnyebb legyen a formázása, de ne sokat mert nem jó ha túl lágy).

Ha elkészült akkora téglalapot formázzunk belőle, hogy az a leveles tésztán majd kényelmesen elférjen. Majd tegyük a megformázott tofus masszát egy tespsibe és 180 fokon, hőlégkeveréssel 30 percig süssük, és hagyjuk kihűlni.

Vegyük ki a leveles tésztát a hűtőből és hagyjuk állni tíz percet.

Terítsük szét a tésztát és a közepébe helyezzük a céklás tofut, kedvünk szerintem csomagoljuk bele a masszát a tésztába.

Kenjük meg növényi tejjel, szórjunk rá egy kis szezámmagot és 180 fokon 15-20 percig süssük. 

kép és recept: sophie.s_vegan_kitchen




Spenótos “ricottával” töltött cukkini tekercsek

Tofu “ricotta” hozzávalói:

✅70 g kesudió (éjszakára, vagy pár órára vízbe áztatva)

✅ 300 g natúr @toffinitofu
✅ 20 ml növényi “tej”

✅ 4 ek. tahini (szezámmagkrém)

✅ 3 g fekete himalàja só (fontos, hogy fekete legyen, annak van egy kénes különleges íze)

✅ 1/2 citrom leve

✅ 1/2 lime leve

✅ 4 ek. sörélesztőpehely

✅ 3 gerezd fokhagyma

Elkészítése:

Vegyünk 2-3 salátacukkinit, mossuk meg őket, és hámozó segítségével “hámozzunk” belőlük

széles-hosszú szeleteket. Tegyük félre.

A tofu “ricotta” hozzávalóit egy konyhai késes robotgépen összeaprítjuk, és benne hagyjuk a gépben. Közben elkészülhet a spenót töltelék is.

Spenót töltelék hozzávalói:

✅ 4-5 marék spenót
✅ 3-4 gerezd fokhagyma

A spenótot egy serpenyőben megfonnyasztjuk, miközben rányomjuk a fokhagymákat, majd húzzuk félre a tűzről. Ha kicsit kihűlt, akkor a tofu”ricottához” lehet adni a robotgépbe (ha túl nagy adagnak találjuk a tofu”ricottát”, akkor merjünk ki belőle egy tálkába, később jó lesz mártogatósnak), mixeljük össze a gépben maradt “ricottát” és a fonnyasztott spenótot.

Marinara szósz hozzávalói:


✅ 1-2 ek. olívaolaj


✅ 1 fej hagyma nagyon apróra vágva

✅ 3-4 gerezd fokhagyma

✅ 1 konzerv paradicsom

✅ só, bors, oregánó,

✅ friss bazsalikom

A hagymákat üvegesre pároljuk az olívaolajon. Ráöntjük a paradicsomkonzervet, sózzuk, borsozzuk, szárított oregánót adunk hozzá. 15 percig főzzük, forraljuk, amíg egynemű szósz lesz az egész. Végül belevágjuk a friss bazsalikomot, és félrehúzzuk a tűzről.

Jöhet az összeállítás:

Egy tűzálló edény aljába kanalazzuk/öntsük bele a marinara szószt. Készítsük el a cukkini rollokat. Fogjunk egy cukkini szeletet, és kenjük meg teljes hosszában egy kiskanálnyi “ricottával” tekerjük fel, majd állítsuk bele a marinara szószba. Tegyük ezt meg az összes szelettel. A tetejére lehet sajtot/növényi “sajtot” reszelni, és mehet a sütőbe 170 fokra 20-30 percre. Tálalásnál szórjunk rá friss bazsalikomot, vagy újhagymát. Ehetjük önmagában, vagy rizzsel-tésztával.

Kép és recept: Herold Szimonetta




Vegán székelykáposzta

Hozzávalók:

1 fej vöröshagyma

1 tk. őrölt pirospaprika

1 tk. (füst)só

bors (ízlés szerint)

1-2 db szárított babérlevél

1 tk. zabpehelyliszt

1 gerezd fokhagyma

500 g savanyú káposzta

Elkészítés:

A vöröshagymát egy pici olívaolajon megdinszteljük. Mikor már majdnem kész, hozzáadjuk a fokhagymanyomón átnyomott fokhagymát, és még 1 percig tovább dinszteljük. Lehúzzuk a tűzről és hozzáadjuk az őrölt pirospaprikát. Teszünk hozzá 1 tk. zabpehelylisztet és fokozatosan, folyamatosan keverve hozzáöntünk 0,5-1 dl vizet vagy zöldségleves-alaplevet.

A savanyú káposztát jól átmossuk, majd hozzáadjuk az előzőekhez. Beleteszünk 1 szárított babérlevelet és kb. 15-20 percig pároljuk.

Vegán tejföllel, és vegán húsfalatkákkal tálaljuk!

recept és kép: elli_reisz




Vegán husi

 Ez az a tofus recept amit ha egyszer elkészítesz akkor garantáltan visszatérő vendég lesz a konyhádban!

Hozzávalók:

  • 3 ek. olívaolaj
  • 3 ek. szójaszósz
  • 15 g sörélesztőpehely
  • néhány fújásnyi természetes folyékony füst (elhagyható)
  • 1 kk. fokhagymapor
  • 300 g füstölt Toffini tofu

 Elkészítés:

Egy tálban keverjük jól össze az olívaolajat, a szójaszószt, és a folyékony füstöt, majd keverjük hozzá a sörélesztőpelyhet és a fokhagymaport. Egy közepesen sűrű, nem túl folyós keveréket kell kapnunk! (Ha túl folyós lenne, keverjünk még hozzá 1-2 tk. sörélesztőpelyhet.) Ezt követően morzsoljuk bele a tofut, majd keverjük jól össze, hogy mindenhol érje a keverék. Oszlassuk el egyenletesen a tofut egy sütőpapírral bélelt tespiben. Akár két részletben is kisüthetjük, mert akkor jó, ha jó szellősen vannak a tofudarabkák!

190-200 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig, de közben 2-3x keverjük át, hogy mindenhol egyenletesen süljön.

Frissen a legfinomabb, de jól záródó dobozban hűtőben tárolva akár egy hétig is eláll!

recept és kép: elli_reisz




Sóskaramellás csokis pite

Pite alap hozzávalói:

✅ 1 ek őrölt lenmag + 6 ek forró víz

✅ 150 g finomra őrölt mandulaliszt

✅ 50 g finomra őrölt zabliszt

✅ 30 g keserű kakaópor

✅ 3 púpos ek poreritrit

✅ 1/4 tk só

✅ 100 g szobahőmérsékletű margarin

Karamell krém hozzávalói:

✅15 db friss datolya (beáztatás után pucolva + az áztató)

✅ 1-2 ek. juharszirup

✅ 70 g mogyoróvaj

✅ csipet só

Trüffelkrém hozzávalói:

✅ 200 g natúr Toffini tofu

✅ 200 ml kókuszkrém (papírdobozos)

✅ 150 g olvasztott étcsokoládé

✅ csipet só

✅ vanília aroma

✅ édesítőszer ízlés szerint

✅ Öntetnek a tetejére: olvasztott étcsokoládé

Kezdjük a sütit a pite alappal, ehhez készítsük el a “lenmagtojást”. Keverjük össze a lenmagtöretet és a forró vizet egy hőálló pohárban, tegyük félre pár percre, amíg nem éri el a zselés állagot.

Az alap száraz hozzávalóit mérjük ki egy tálba, majd adjuk hozzá a margarint és a zselés állagú “lenmagtojást”. Gyúrjuk össze alaposan, ha szükséges pár kanál vizet lehet hozzá adni, hogy könnyebben összeálljon. Gyúrjuk gombóccá és pihentessük a hűtőben 30 percet.

Ezalatt elkészülhet a datolya karamell. A vajpuhára ázott, pucolt datolyákat, a szirupot, a mogyoróvajat, a sót, és pár kanál datolya áztatólét beletesszük a késes robotgépbe és nagyon lágy, krémmé mixeljük. Ha hígabb krémet szeretnénk, akkor adjunk hozzá többet a datolya levéből, de érdemes sűrű karamell állagúra készíteni. Tegyük üvegcsébe, tegyük félre.

Nyújtsuk ki a tésztát, és egyengessük piteformába. Mehet a sütőbe, 160 fokon 30-40 perc alatt süssük készre. (Súlynak tegyünk bele sütőpapírra száraz babot, így nem púposodik fel a tészta.) Ha készre sült, hagyjuk hűlni.

Közben elkészülhet a csokis krém is, aminek minden hozzávalóját tegyük az erős robot- vagy turmixgépbe, és készítsünk belőle selymes csokikrémet. Ha nehezen viszi a gép, mehet bele kicsivel több olvasztott csoki, vagy kókuszkrém.

Ha kihűlt a tészta, akkor simítsuk az aljába a karamellt. Mehet a hűtőbe pihenni pár percre, amíg picit megdermed a karamell. Utána ráönthetjük a csokis-tofus trüffelszerű krémet. Tegyük megint hűtőbe, hogy megdermedhessen.

Közben olvasszunk újra étcsokit, és öntsük-simítsuk rá a pite tetejére. Díszítésnek szórhatunk rá nagyobb sódarabokat is.

Tároljuk hűtőben, felvágás előtt 30 perccel pedig vegyük elő, hogy könnyen, szépen lehessen szeletelni.

Kép és recept: Herold Szimonetta




Ünnepi tofu krém:

Hozzávalók:

✅ 150 g Toffini tofu (natúr)

✅ 1 csokor kapor (aprítva)

✅ 1 fél citrom leve

✅ bors

✅ 2 ek. sörélesztőpehely

✅ 1 ek. szójaszósz

✅ 2 ek. olvadt kókuszzsír

✅ néhány kanál víz

✅ 1 kevés édesítő vagy cukor

✅ grissini

✅ koktél paradicsom

✅ friss római salátalevél 

Elkészítése:

A kapor kivételével mindent egy aprítóba teszünk és krémesre dolgozzuk. Végül a krémhez keverjük a kaprot.

Ha pezsgős pohárban tálalunk, érdemes készíteni kanalat is a krém mellé és kitenni néhány plusz szál grissinit és zöldséget!????




TOFU “PULYKA” EGYBENSÜLT

Hozzávalók (4 főre):

✅ 700 g natúr @toffinitofu

✅ 1/4 bögre tamari

✅ 5 gerezd fokhagyma, felaprítva

✅ 2 ek paradicsompüré

✅ 2 ek kókuszolaj

✅ 1 ek zöldség alappor vagy sült pulyka fűszerkeverék

✅ 1 bögre csicseriborsó liszt

✅ 1 1/2-2 bögre gesztenyés töltelék

✅ 1 ek balzsamecet


Elkészítése:

Melegítsük elő a sütőt 190C fokra és béleljünk ki egy 22×11 cm-es formát sütőpapírral.

Tofu préselése: tegyük a tofut szobahőmérsékletre egy órával a főzés kezdete előtt.

Felezzünk el minden tofut és tegyük konyharuhába és jól nyomkodjuk át, hogy a felesleges vizet kipréseljük belőle.

Nem baj, ha széttörjük a tofut. „Pulyka“: tegyük a kipréselt tofut aprítógépbe, adjuk hozzá a tamarit, a fokhagymát, a paradicsompürét, olajat, zöldség koncentrátumot. Daráljuk össze, teljesen simára. Ekkor adjuk hozzá a csicseriborsó lisztet és daráljuk kb. 1 percig, amíg teljesen összeáll egy sűrű péppé.

Tegyük a tofus pép 2/3-át a formába úgy, hogy az alján is szétkenünk egy adagnyit és a forma minden oldalára is kenjünk egyenlő vastagságúra. A közepén maradó „lyukba“ tegyünk, annyi gesztenyés tölteléket, amennyi belefér és nyomkodjuk jól bele.

A maradék tofus pépet vizes kanál segítségével (így nem ragad rá a pép) kenjük szét a forma tetején úgy, hogy a tölteléket teljesen befedje.

Sütés: tegyük a sütőbe, süssük kb. 30 percig. Vegyük ki óvatosan és borítsuk a „pulykát“ egy nagy sütőpapírral bélelt tepsire (már egyben kell az egésznek maradnia). Állítsuk a hőfokot 175C fokra. Egy ecsettel kenjük át teljesen a tepsire rakott „pulykát“ balzsamecettel. Tegyük a sütőbe és süssük további 40 percig, amíg teljesen összeáll, a külseje megpirul. Ha megsült, hagyjuk 5 percig hűlni, majd óvatosan tegyük tálalótálra és szeletelhetjük.

recept és ????: Nagy Zita Zizi kalandjai




Tofu Rákóczi túrós pohár desszert

Hozzávalók:

✅ 300 g natúr Toffini tofu (kézzel nagyobb darabokra törve)

✅ 150 g növényi joghurt

✅ 40 g édesítőszer (negyedannyi ugyanannyi stevia-eritrit édesítőt használtam, ez ízléstől függően lehet több vagy kevesebb is) lehet használni juharszirupot, vagy rizsszirupot is helyette1 bio citrom – ennek a leve és a héja is kelleni fog

✅ 1 csipet só

✅ pár csepp vanília aroma

✅ 170 g/ 1 csomag cukormentes gullon keksz

✅ cukormentes/preferált sárgabarack lekvár

✅ díszítésnek: Toffini tofu vegan desszert

Elkészítése:

A gullon kekszet apró darabokra törjük, ehhez be lehet zacskózni, és egy sodrófát lehet segítségül hívni, de kézzel is össze lehet törni.

Egy erős késes konyhai robotgépbe tesszük a tofut, a joghurtot, a citrom kifacsart levét, és a lereszelt héját, az édesítőszert, a sót, a vanília aromát. Addig mixeljük, amíg egy krémes masszát nem kapunk, ha szeretnéd, hogy egy kicsit darabosabb, túróra emléktető állagú krém legyen a végeredmény, akkor rövidebb ideig mixeld. Kóstold meg, és ha szükséges adj még hozzá édesítőszert, vagy citromlevet.

Attól függően, hogy mennyire sűrű a baracklekvár, érdemes lehet egy pici vízzel kikeverni, hogy folyósabb legyen.

A poharak aljába szórunk egy kis kekszet, majd jöhet rá a tofu-túrókrém, majd egy réteg baracklekvár, ezután újra a kekszes réteg, aztán krém, aztán lekvár. Én a kekszes réteggel fejeztem be.

Érdemes pár órát állni hagyni, hűtőbe tenni, hogy a keksz kicsit megszívja magát.

Tálaláskor, felkarikázott vegan desszerttel és vegan habcsókkal díszítsük

Kép és recept: Herold Szimonetta




Narancsos csokoládé mousse

Hozzávalók:

✅ 60 g kesudió – pár órára forró vízbe áztatva
✅ 8-10 db datolya forró vízbe áztatva (kb 80-90 g) az áztatás után a héja könnyen leválik. Ezt érdemes eltávolítani
✅ 1 narancs leve
✅ 300 g natúr Toffini tofu
✅ csipet só
✅ 1 lime reszelt héja + leve
✅ pár csepp vanília aroma
✅ 50 ml barna rum (rumaromával kiváltható)
✅ 30 g édesítőszer négyszeres (szükség szerint mehet több/kevesebb is)

✅ 120 g cukormentes étcsoki – @wawel_slodycze
✅ 150 ml kókuszkrém – Kara dobozos

✅ díszítés: Toffini tofu vegan desszert

Elkészítése:

Tedd konyhai robotgépbe a kesudiót, datolyát, narancs és lime levet, a Toffini tofut (kisebb darabokra törve), és mixeld össze a hozzávalókat. Majd add hozzá a sót, lime héjat, vanília aromát, rumot, és édesítőt is. Kóstold meg közben nyugodtan, és alakítsd a saját ízlésednek megfelelően az édességét, ha túl sűrűnek tűnik, akkor mehet még bele egy kis narancslé, vagy egy kis kókuszkrém. Mixeld egynemű krémmé.

Egy kisebb lábosba tegyél forrásban lévő vizet, és tedd a főzőlapra. Helyezz rá egy nagyobb hőálló tálat/edényt, és tördeld bele a csokit. Kevergesd, és olvaszd fel. Add hozzá a 150ml kókuszkrémet is, és keverd el benne. Ha megolvadt, és összekeveredett, tedd félre.

Ha a csoki már nem forró, öntsd bele a robotgépbe az előbbi krémre, és keverd őket addig amíg szép egyenletes és selymes-krémes nem lesz az egész.

Adagold poharakba, és akár szolgáld fel azonnal, vagy tedd picit a hűtőbe. Szórj rá mogyorót, fagyasztott gyümölcsöket, csokoládé reszeléket, felszeletelt vegan desszertet, de igazából  bármit, amit szemed-szád kíván. Masszív csokoládé mennyország vár majd a poharakban, isteni finom

Kép és recept: Herold Szimonetta



Homemade Padthai

Hozzávalók:

✅rizstészta (más tésztával, és rizzsel is működik)

✅ázsia Stir Fry alap (ha van időd apróra vágott, megpárolt zöldségekkel is készítheted, de a gyorsfagyasztott verzióval gyorsabb, és semmivel sem „kevesebb”)

✅füstölt Toffini tofu

✅fokhagyma

✅méz, vagy agavé szirup

✅szezámolaj

✅szójaszósz, vagy valamilyen keleti szósz

✅szezámmag

✅lime

✅mogyoró


Elkészítése:

A zöldségeket egy nagyobb serpenyőben, wokban megpárolom-pirítom a szezámolajon, közben lehet már hozzáadni egy kis szójaszószt is.

A tofut kisebb kockákra vágom, és szezámolajon elkezdem melegíteni, pirítani. Közben szójaszószt locsolok rá, és az összenyomott fokhagymát is ráteszem.

Amikor már megpirultak a kis tofukockák (kb. 5-7 perc) akkor adok még hozzá szójaszószt, illetve meglocsolom mézzel/agávé sziruppal, majd dobok rá szezámmagokat. 1-2 percig lehet még pirítani őket együtt.

Közben sós-forró vízben pár perc alatt (szintén kb. 5-7 perc) kifőzöm a rizstésztát.

Tálalásnál a kifőzött tésztát egyszerűen átemelem a wokba a zöldségekre, összekeverem őket, és ha szükséges, adagolok még hozzájuk szója/ wok szószt. A tofukockákat nem szoktam belekeverni, hagyom, hogy mindenki magának merjen majd a tányérra púpozott tésztás keverék tetejére.

Tálalásnál nálam elmaradhatatlan a ropogós sós mogyi. De lehet még szezámmagot szórni rá, és bazsalikommal is meg lehet hinteni. Utolsó lépésként friss limelevet szoktam rá facsarni, hogy legyen az édes-sós ízek mellé valami fanyar is.

Tényleg max. 20 perc az egész.

Kép és recept: Herold Szimonetta




Rakott Toffini tofu karfiollal és édesburgonyával

Hozzávalók:
????1 kg fagyasztott karfiol
????300 g  medvehagymás Toffini tofu
????400 g édesburgonya
????1 kis pohár (növényi) joghurt
????só és bors

Elkészítése:
A karfiolt feltesszük főni. A krumplit puhára főzzük. A tofut vékony szeletekre vágjuk. Amikor megpuhul a karfiol leszűrjük és elkezdjük a rétegezést. Karfiol, krumpli, tofu, karfiol, krumpli, tofu, karfiol. Minden újabb réteg után picit megsózzuk borsozzuk a rétegeket. A tetejére locsolunk egy kis joghurtot. A sütőformát alufoliával letakarjuk majd sütőben 180 fokon (nem előmelegített) 35 percig sütjük majd levesszük a takarást és 200 fokon kb. 8 percig sütjük tovább. Ez az adag 4 hatalmas adag.

Kép és recept: Vanessza Lichi kövessétek Vanesszát instagramon is még több receptért




Szuper ropogós tofu nuggets

Hozzávalók:

✅ 300 g Toffini tofu

✅csicseriborsóliszt

✅kukoricaliszt

✅szójaszósz

✅panírmorzsa (gluténmentes)

Elkészítése:

Egy 300 g-os metélőhagymás Toffini tofut nagyobb téglalapokra/kockákra vágtam.

Kicsit megsóztam őket, majd szójaszószba hempergettem, és állni hagytam pár órára, hogy jobban magába szívja a sós ízletes „pácot”.

Egy tálkába kukoricalisztet és csicseriborsólisztet tettem fele-fele arányba, és adtam hozzá két evőkanál kukoricakeményítőt is. Ezt is megsóztam picit. Lassan adagoltam a lisztkeverékhez a vizet, miközben kevergettem. Amikor sűrű palacsintatészta állagú lesz a keverék, akkor jó.

Egy másik kisebb tálkába panírmorzsát tettem (ez lehet barnakenyérből, lehet gluténmentes is, kinek mi a preferenciája).

Jöhet a panírozás.

A kis tofu-téglalapot beletettem a palacsintatészta szerű mázba, beleforgattam, kicsit lecsepegtettem, majd áttettem a panírba.

Szépen bepaníroztam az összes kis kockát.

Én bő olajban sütöttem ki (olíva olaj, vagy kókuszolaj a legoptimálisabb erre).

Sütőben is ki lehet sütni, ha nem szeretnél sok olajat használni, de így igazán ropogós, és fincsi lett.

Kép és recept: Herold Szimonetta



Paradicsom szószos, füstölt tofus ragu, kölessel.

Hozzávalók:
????200 g füstölt tofu
????250 ml passata
????fokhagymakrém, só, bors, majoranna, oreganó
????édesítő
????120 g rizstészta

Elkészítése:
A tofut felkockázzuk és megpirítjuk. Ezután mehet bele a passata és a fűszerek. Hagyjuk egyet forrni és kész is. Közben elkészítjük a kölest. Alaposan átmossuk, majd négyszeres mennyiségű vízben puhára főzzük és fedő alatt hagyjuk még kb. 10 percig. Amikor mindkettő elkészült már csak a tálalás van hátra.

Kép és recept: Vanessza Lichi kövessétek Vanesszát instagramon is még több receptért!



Görögsaláta másképp

HOZZÁVALÓK

Salátához:

✅1 db kígyóuborka, kimagozva, felkockázva

✅4 db paradicsom, felkockázva

✅1 fej lilahagyma, felszeletelve

✅¾ bögre fekete olívabogyó

Öntethez:

✅4 evőkanál extra szűz olívaolaj

✅2 evőkanál vörösborecet

✅1 evőkanál frissen facsart citromlé

✅1 teáskanál friss vagy szárított oregáno

✅só, bors

Tofu fetahoz:

✅1 db natúr Toffini tofu (300 g)

✅4 evőkanál frissen facsart citromlé

✅4 evőkanál víz

✅2 evőkanál világos miso paszta

✅2 evőkanál almaecet

✅1 teáskanál friss vagy szárított oregáno

Elkészítése:

Tofu feta:

  1. A kibontott tofut csomagoljuk konyharuhába és itassuk fel róla a felesleges vizet, majd vágjuk kb. 1×1 cm-es kockákra.
  2. Egy tálban keverjük össze a marinád hozzávalóit: citromlé, víz, miso paszta, almaecet és oregáno. Tegyük ebbe a tofu kockákat és hagyjuk állni 30 percig (minél tovább, annál jobb, akár egy éjszakára is a hűtőben).

Öntet: Egy tálkában keverjük simára az öntet hozzávalóit.

Saláta: Tegyük egy tálba a felkockázott uborkát, paradicsomot, felszeletelt lilahagymát, olívabogyót. Sózzuk, borsozzuk és szórjuk meg oregánoval, majd öntsük rá az öntetet és jól keverjük át. Adjuk hozzá a bepácolt tofut és óvatosan keverjük át.

Tálalásig tartsuk hűtőben.

Megjegyzés:

Ha nincsen világos miso pasztátok, használhattok helyette sötétet vagy 2 evőkanál tamarit (gluténmentes szójaszószt).
A saláta öntetéhez lehet használni almaecetet vagy fehérborecetet is a vörösbor ecet helyett (a boreceteknek nincsen alkoholtartalma).

Kép és recept: Nagy Zita @zizikalandjai