Ropogós keksz Toffini tofuval

Tofus keksz Fehérjében gazdag, omlós-ropogós keksz, ami szuper vendégváró falat lehet önmagában is, de akár valamilyen mártogatóst (házi hummuszt, vagy padlizsánkrémet). Kis csatos üvegben, vagy zárható dobozban tárolva elvan napokig, és ropogós marad jópár napot, de meglehetősen nehéz neki ellenállni, úgyhogy sokat nem fog üvegben állni ez szinte biztos. :) Hozzávalók:
  • 150 g zabliszt
  • 60 g kókuszzsír – szobahőmérsékletű, szilárd állapotú
  • 60 g margarin – szobahőmérsékletű, szilárd állapotú
  • 125 g tofu - natúr vagy füstölt
  • 1 kávéskanál só
  • szórásnak: lenmag, szezámmag (esetleg szotyi, vagy mák)
  • “sajtos” változathoz: tahini, sörélesztő pehely
  Elkészítés A tofut késes aprítóba tördeljük, és apró (túrószerű) darabokra mixeljük/aprítjuk. (Ha nincs aprítónk, villával is össze lehet nyomkodni.) Egy nagyobb tálba tesszük a tofut a puha margarint, a kókuszzsírt és elkeverjük. Beleszórjuk a lisztet és a sót is, és kézzel összedolgozzuk. Gyúrható tésztát kell kapnunk. Szilikonlapon, vagy lisztezett deszkán nyújtsuk ki kb. 1 cm vastag téglalapra az egészet. Szórjuk meg a magokkal, és a sodrófával menjünk át rajta még egyszer, hogy belenyomódjanak a magocskák. Éles késsel (vagy ha szilikonlapon nyújtottuk, akkor egy kíméletesebb vágóeszközzel) vágjuk őket pici négyzetekre, vagy hosszúkás téglalapokra, esetleg sütikiszúrót is használhatunk. 180 fokos sütőben süssük ropogósra kb. 20-25 perc alatt. Ha “sajtosabb”, különlegesebb ízvilágot szeretnénk, akkor a gyúráskor felezzük el a tésztát, és az egyik feléhez adjunk 1 evőkanál sörélesztő pelyhet, és 1 evőkanál tahinit (szezámmagkrémet) illetve még egy kanál zablisztet, amire a tahini folyékonyabb állaga miatt lesz szükség. Ugyanúgy kinyújtjuk, megszórjuk, felvágjuk, és kisütjük. Egy igazán különleges ízvilágú krékert kapunk így.   #tofurecept #tofurecipe #vegan #glutenmentes #tojasmentes #saltysnack #healthysnack #keksz #mutimitsütsz #recept #mik_gasztro #vegansnack #mutimiteszel #mutimiteszel_vegan #mik #ikozosseg #mutimitsutsz #vegansnack #nasi #mikgasztro kép és recept: Herold Szimonetta