Tények és tévhitek a tejről

Tévhit: az UHT tej tartósítószereket tartalmaz

Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej semmilyen tartósítószert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelés következtében nem tartalmaz baktériumokat, a 6 rétegű kartondoboz pedig megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen. Emiatt áll el hosszú ideig hűtés nélkül is. Ez a tévhit nagyban köszönhető a „tartós tej“ elnevezésnek, melyből a tartósítószerre asszociálnak a fogyasztók, és nem a tej hosszú ideig való eltarthatóságára. A helyes elnevezés: UHT tej.

Tévhit: az UHT tej tejpor és víz keveréke

Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej kizárólag friss tejből készül. A friss tej csak UHT hőkezelésen megy át, és aszeptikus (csíramentes) körülmények között aszeptikus csomagolóanyagba kerül, mely hosszú ideig (3-6 hónapig) megőrzi a tej minőségét.

 

Tévhit: a friss tej egészségesebb az UHT tejnél
Ezzel szemben tény, hogy a friss tej és az UHT tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok aránya pedig gyakorlatilag nem különbözik a két hőkezelési eljárással kezelt tej esetében. A hőkezelés nélküli házi, kimért tej kórokozókat, pl. tuberkulózist tartalmazhat. Ezzel szemben az UHT és a pasztőrözött tej garantáltan biztonságos, nem tartalmaz kórokozókat.

Tévhit: az UHT tej kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint a friss tej
Ezzel szemben tény, hogy az UHT módszerű hőkezelés során a tej vitamin-, és ásványi anyag tartalma jóformán változatlan marad. Hőkezeléssel a tejből legfeljebb a hőre érzékeny vitamin tartalom kb.10%-a vész el. A tej makro és mikro tápanyagtartalma majdnem ugyanaz marad, a proteinek, vitaminok és ásványi anyagok mennyisége pedig majdnem változatlan!

Tévhit: az UHT tejben több az „E”, azaz a nem természetes anyag
Ezzel szemben tény, hogy az UHT tej nem tartalmaz adalékanyagokat. Az aszeptikus kartondobozaba csomagolt UHT tej semmilyen tartósító szert nem tartalmaz. A tej az UHT típusú hőkezelésnek (Ultra High Temperature Treated) és a speciális csomagolásnak köszönheti a tartósságát. Ez minden baktériumot kiöl a tejből, és megakadályozza, hogy a tej fénnyel és levegővel érintkezzen, ezért nincs szükség tartósítószerre.

Tévhit: a tej túl sok energiát tartalmaz
Ezzel szemben tény, hogy a tej zsírtartalma a lefölözés mértékétől függ. Egy pohár (200 ml) félzsíros tej energiatartalma (132 kcal) 2 nagyobb alma (40 dkg) energiatartalmának felel meg!

Tévhit: a pasztőrözés és UHT kezelés során elvesznek a tejből a fontos tápanyagok
Ezzel szemben tény, hogy a tejet fehérje és kalcium, valamint D vitamin tartalma miatt fogyasztjuk. A tej vitamin és ásványianyag tartalma a hőkezelés során gyakorlatilag változatlan marad, annak hatására a tejből legfeljebb 10% tápanyag vész el.

Tévhit: a boltban kapható tejet vízzel hígítják

Ezzel szemben tény, hogy a tejet nem hígítják vízzel. A Magyar Élelmiszerkönyv rendelkezése alapján csak arra a termékre lehet ráírni, hogy „tej“, ami kizárólag tejet és semmi mást nem tartalmaz. A tej egyes alkotóelemeinek mennyiségét élelmiszernormák írják elő a különböző lefölözési fokozatokra (zsíros 3,5%, félzsíros 1,5 %, zsírszegény 0,5 %).

Tévhit: a házi, kimért tej a legegészségesebb
Ezzel szemben tény, hogy a házi, kimért tej egészségre káros mikroorganizmusokat (pl: mycobacterium tuberculosis, campilobacter) tartalmazhat, amelyek jelenléte az adott állatállomány egészségi állapotán és a feldolgozás helyszínén múlik. A bizonytalan háttér miatt igen nagy a fertőzés veszélye, ezért a csomagolt tej biztonságosabb, mint a házi, kimért tej, amelynek hőkezelése szintén javasolt. A tejet az érvényes szigorú normák szerint veszi át és kezeli az ipar, így az teljesen biztonságos, nem tartalmazhat semmilyen veszélyes mikroorganizmust és vegyi anyagot sem.