Vegán kapros-“túrós” pite

Hozzávalók:
  • 140 g zabpehelyliszt
  • 70 g hideg margarin
  • só ízlés szerint
  • 6 ek. hidegvíz
  • 300 g natúr Toffini tofu
  • 80-100 ml Rizskrém
  • kicsi reszelt citromhéj
  • pár csepp citromlé
  • só ízlés szerint
  • 2 ek. növényi “tejföl/joghurt”
  • 2 ek. búzadara
  • 2 teáskanál útifűmaghéj
  • 1-2 ek. sörélesztőpehely
  • sok-sok kapor (ízlés szerint)
  *Ha édesen szereted a kapros-túrós pitét, akkor egy kis édesítőszert is adhatsz hozzá, de szerintem ez így sósan a legfinomabb. *15x20cm-es jénait használtam, ha nagyobbat használsz, akkor az omlós tészta alapot mindenképpen duplázd meg. Kezdjük az omlós tészta alappal. Tedd a zabpehelylisztet egy nagyobb keverőtálba, adj hozzá sót, és darabold bele a hideg margarint. Add hozzá a 6 evőkanál hideg vizet is, majd gyorsan, de alaposan gyurmázd össze egy gombóccá. Tedd a gombócot folpakkba, és pihentesd addig a hűtőben, amíg elkészül a “túrós” krém. Jöhet a krém! Egy késes robotgépbe tördeld bele a tofut, add hozzá a rizskrémet, a citromlevet és héjat, a sót, és a növényi “tejfölt/joghurtot”. Indítsd el a gépet, és addig járasd, amíg ”túró” állagú krémet nem kapsz. (Kapargasd le a széléről, ha kell). Nem baj, ha itt még picit túl folyós, ha nehezen viszi a gép, akkor inkább adj még hozzá pici “tejfölt/joghurtot”. Nem kell teljesen sima krémet készítened, inkább legyen még picit darabos, (mint a túró). Kóstold, és nyugodtan fűszerezd tovább ízlésednek megfelelően. Add hozzá a 2 ek búzadarát, a 2 teáskanál útifűmaghéjat, és a sörélesztő pelyhet is (ez opcionális, de nagyon finom picit “sajtos” jellegű lesz tőle az íze). Keverd ezt is jól el, majd add hozzá az apróra vágott kaprot is, ezt már inkább csak villával keverd bele. Ha túl hígnak tűnik, adj még hozzá búzadarát.   Az omlós tésztát egyengesd el a sütőpapírral bélelt, kókuszolajjal kikent tepsiben, majd simítsd rá a krémet, és süsd készre 180 fokon 40 perc alatt. Akkor van kész, ha a teteje már picit elkezd sötétedni, tűpróbával is ellenőrizheted. Kapros tökfőzelékkel isteni! Jó étvágyat hozzá.   Bónusz tökfőzelék recept:
  • 1 csomag fagyasztott gyalult tök
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 200 ml rizsfőzőkrém
  • 2 ek. rizsliszt
  • friss kapor
  A fagyasztott tököt sós forró vízben pár perc alatt puhára főzzük. Közben az apróra vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, belenyomjuk a fokhagymákat, majd hozzáadjuk a tököt. Sózzuk, borsozzuk, felöntjük a rizsfőzőkrémmel, ha kell még adunk hozzá pici vizet, és a 2 ek. rizsliszttel besűrítjük. A végén hozzáadjuk az apróra vágott kaprot, átkeverjük, és tálaljuk, vagy lehűtjük.   kép és recept: Herold Szimonetta