Tofurky avagy TOFU „PULYKA” EGYBENSÜLT

Hozzávalók (4 főre):
  • 700 g natúr @toffinitofu
  • 1/4 bögre tamari
  • 5 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • 2 ek. paradicsompüré
  •  2 ek. kókuszolaj
  • 1 ek. zöldség alappor vagy sült pulyka fűszerkeverék
  • 1 bögre csicseriborsó liszt
  • 1 1/2-2 bögre gesztenyés töltelék
  • 1 ek. balzsamecet
Elkészítése: Melegítsük elő a sütőt 190C fokra és béleljünk ki egy 22x11 cm-es formát sütőpapírral. Tofu préselése: tegyük a tofut szobahőmérsékletre egy órával a főzés kezdete előtt. Felezzünk el minden tofut és tegyük konyharuhába és jól nyomkodjuk át, hogy a felesleges vizet kipréseljük belőle. Nem baj, ha széttörjük a tofut. „Pulyka“: tegyük a kipréselt tofut aprítógépbe, adjuk hozzá a tamarit, a fokhagymát, a paradicsompürét, olajat, zöldség koncentrátumot. Daráljuk össze, teljesen simára. Ekkor adjuk hozzá a csicseriborsó lisztet és daráljuk kb. 1 percig, amíg teljesen összeáll egy sűrű péppé. Tegyük a tofus pép 2/3-át a formába úgy, hogy az alján is szétkenünk egy adagnyit és a forma minden oldalára is kenjünk egyenlő vastagságúra. A közepén maradó „lyukba“ tegyünk, annyi gesztenyés tölteléket, amennyi belefér és nyomkodjuk jól bele. A maradék tofus pépet vizes kanál segítségével (így nem ragad rá a pép) kenjük szét a forma tetején úgy, hogy a tölteléket teljesen befedje. Sütés: tegyük a sütőbe, süssük kb. 30 percig. Vegyük ki óvatosan és borítsuk a „pulykát“ egy nagy sütőpapírral bélelt tepsire (már egyben kell az egésznek maradnia). Állítsuk a hőfokot 175C fokra. Egy ecsettel kenjük át teljesen a tepsire rakott „pulykát“ balzsamecettel. Tegyük a sütőbe és süssük további 40 percig, amíg teljesen összeáll, a külseje megpirul. Ha megsült, hagyjuk 5 percig hűlni, majd óvatosan tegyük tálalótálra és szeletelhetjük.  
Recept és fotó Nagy Zita Zizi kalandjai