Vegán hamburger Toffini tofuval

Hozzávalók a húsmentes hamburger pogácsához:
  • 50 g dió&pekándió
  • 150 g gomba
  • 150 g füstölt Toffini tofu
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1/2 tk. őrölt kömény
  • 3 ek. szójaszósz
  • csipet só, bors,
  • füstölt paprika
  • 80 g paradicsompaszta
  • 150 g főtt, összenyomott vörösbab
  • 150 g főtt rizs
  • 2 ek. reszelt cékla
  • 1 ek. majonéz
  • 1 ek. útifűmaghéj
  • BBQ szósz
  • sajtszeletek
  • buci
  • zöldségek
Elkészítése: A diót apróra zúzzuk a konyhai robotgépben. Hozzáadjuk a gombát és a kockákra vágott tofut is, majd ezt is összeaprítjuk. A hagymákat az olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk a diós-gombás-tofus keveréket is. Köményt és szójaszószt adunk hozzá. Kiszedjük egy tálba, majd hozzáadjuk a sót, borsot, paprikát, paradicsompasztát, összenyomott vörösbabot, főtt rizst, reszelt céklát, majonézt és az útifűmaghéjat. Alaposan összedolgozzuk és pár órát pihentetjük. Hamburgerpogácsákat formázunk belőle, és kisütjük őket. Közbe mindkét oldalukra BBQ szószt kenünk és lapkasajtot olvasztunk a tetejükre. A bucikat megkenjük mustárral, majonézzel ízlés szerint, salátát teszünk rá, majd ráhelyezzük a pogácsákat, további zöldségeket adunk hozzá, ketchuppal, vagy BBQ szósszal meglocsoljuk és lehet is fogyasztani. recept és kép: Herold Szimonetta