Áfonyás-márványos házi jégkrém
Hozzávalók:
Fehér réteg
- 200 g natúr Toffini tofu
- 100 g növényi “joghurt”
- 45 g édesítő
- 1 citrom leve
- vanília aroma
- csipet só
- 30ml növényi "tej"
Áfonyás réteg
- 1 marék áfonya
- 1 marék fagyasztott szeder
- pici víz
- édesítőszer ízlés szerint
- opcionàlis: 1 mokkáskanál céklapor illetve acai por.
- bhorítàshoz/màrtàshoz: csokik (ízlés és diéta preferencia szerint), málna, mogyoró
Elkészítés:
A fehér réteg hozzávalóit egy turmixgépbe tesszük, és szép selymesre turmixoljuk. Ha kell adhatunk még hozzá “tejet, vagy joghurtot”, hogy jobban vigye a gép, de ne legyen túl folyós. Kancsóba, pohárba töltjük, amíg elkészül az áfonyás réteg (vagy másik turmxigépet veszünk elő az áfonyás réteghez).
Az áfonyás réteg hozzávalóit is összeturmixoljuk, tehetünk bele akár fagyasztott epret is, illetve adhatunk hozzá édesítőszert, és szuperporokat, a cékla, és az acai por igazán jól passzol színben is és ízvilágban is hozzá. De ha nincs, vagy nem használsz, hagyd ki nyugodtan.
Rétegezd fagyi/jégkrém formába a kétféle krémet, majd egy fogpiszkálóval/saslik pálcával húzz bele körkörös vonalakat, hogy márványos legyen.
Fagyaszd pár órát, majd mártsd különböző csokikba, szórj rá mogyorót, vagy liofilizált málna darabokat.
A csokis mártás előtt akár megmárthatod a maradék áfonyás szószban is (@elli_reisz után szabadon), csak akkor a csokis réteg előtt fektesd sütőpapírral bélelt tálcára, és tedd vissza a fagyasztóba.
Extra tipp: a csokiba is szórhatsz mogyoró darabokat, vagy kakaóbab töretet, isteni lesz, ahogy ropog miközben eszed. De ha csak a végén szórsz rá, akkor is hozzáad az élményhez.
recept és kép: Herold Szimonetta