Rákóczi „túrós” pohárkrém
Hozzávalók
- 300 g natúr Toffini tofu (kézzel nagyobb darabokra törve)
- 150 g növényi joghurt (Joya natúr szójajoghurtot használtam)
- 40 g édesítőszer (Szafi negyedannyi ugyanannyi stevia-eritrit édesítőt használtam, ez ízléstől függően lehet több vagy kevesebb is) lehet használni juharszirupot, vagy rizsszirupot is helyette
- 1 bio citrom - ennek a leve és a héja is kelleni fog
- 1 csipet só
- Pár csepp vanília aroma
- 170 g/ 1 csomag cukormentes gullon keksz
- Cukormentes/preferált sárgabarack lekvár
- Díszítésnek: vegán habcsók
- A gullon kekszet apró darabokra törjük, ehhez be lehet zacskózni, és egy sodrófát lehet segítségül hívni, de kézzel is össze lehet törni.
- Egy erős késes konyhai robotgépbe tesszük a tofut, a joghurtot, a citrom kifacsart levét, és a lereszelt héját, az édesítőszert, a sót, a vanília aromát. Addig mixeljük, amíg egy krémes masszát nem kapunk, ha szeretnéd, hogy egy kicsit darabosabb, túróra emléktető állagú krém legyen a végeredmény, akkor rövidebb ideig mixeld. Kóstold meg, és ha szükséges adj még hozzá édesítőszert, vagy citromlevet.
- Attól függően, hogy mennyire sűrű a baracklekvár, érdemes lehet egy pici vízzel kikeverni, hogy folyósabb legyen.
- Kezdődhet a rétegzés. A poharak aljába szórunk egy kis kekszet, majd jöhet rá a tofu-túrókrém, majd egy réteg baracklekvár, ezután újra a kekszes réteg, aztán krém, aztán lekvár. Én a kekszes réteggel fejeztem be.
- Érdemes pár órát állni hagyni, hűtőbe tenni, hogy a keksz kicsit megszívja magát.
- Tálaláskor, egy pici vegán habcsókkal díszítettem, de sima habcsók is mehet rá.
- 80 g csicseriborsó konzervlé
- 160 g porcukor/ vagy kristályos édesítőszer porítva