Rákóczi „túrós” pohárkrém

Hozzávalók
  • 300 g natúr Toffini tofu (kézzel nagyobb darabokra törve)
  • 150 g növényi joghurt (Joya natúr szójajoghurtot használtam)
  • 40 g édesítőszer (Szafi negyedannyi ugyanannyi stevia-eritrit édesítőt használtam, ez ízléstől függően lehet több vagy kevesebb is) lehet használni juharszirupot, vagy rizsszirupot is helyette
  • 1 bio citrom - ennek a leve és a héja is kelleni fog
  • 1 csipet só
  • Pár csepp vanília aroma
  • 170 g/ 1 csomag cukormentes gullon keksz
  • Cukormentes/preferált sárgabarack lekvár
  • Díszítésnek: vegán habcsók
  Elkészítés:
  1. A gullon kekszet apró darabokra törjük, ehhez be lehet zacskózni, és egy sodrófát lehet segítségül hívni, de kézzel is össze lehet törni.
  2. Egy erős késes konyhai robotgépbe tesszük a tofut, a joghurtot, a citrom kifacsart levét, és a lereszelt héját, az édesítőszert, a sót, a vanília aromát. Addig mixeljük, amíg egy krémes masszát nem kapunk, ha szeretnéd, hogy egy kicsit darabosabb, túróra emléktető állagú krém legyen a végeredmény, akkor rövidebb ideig mixeld. Kóstold meg, és ha szükséges adj még hozzá édesítőszert, vagy citromlevet.
  3. Attól függően, hogy mennyire sűrű a baracklekvár, érdemes lehet egy pici vízzel kikeverni, hogy folyósabb legyen.
  4. Kezdődhet a rétegzés. A poharak aljába szórunk egy kis kekszet, majd jöhet rá a tofu-túrókrém, majd egy réteg baracklekvár, ezután újra a kekszes réteg, aztán krém, aztán lekvár. Én a kekszes réteggel fejeztem be.
  5. Érdemes pár órát állni hagyni, hűtőbe tenni, hogy a keksz kicsit megszívja magát.
  6. Tálaláskor, egy pici vegán habcsókkal díszítettem, de sima habcsók is mehet rá.
Xtra vegán habcsók recept:
  • 80 g csicseriborsó konzervlé
  • 160 g porcukor/ vagy kristályos édesítőszer porítva
Habverővel kemény habbá verjük a csicseriborsó konzerv levét. Hosszabb idő, mintha tojásfehérjét vernénk fel. Egy csipet borkősav, és fél mokkáskanál ecet hozzáadásával keményebb habot készíthetünk, de a cukor/édesítő miatt amúgy is elég kemény lesz. Ha a fejjel lefelé fordított edényben bent marad a hab, akkor jó úton járunk, jöhet bele kanalanként a cukor/édesítőszer. Mindig várjuk meg, hogy a cukrot felvegye a hab, és utána adjuk hozzá a következő kanállal.  Ha elfogyott a cukor, és elég kemény a hab, akkor habzsákba töltjük, és zsírpapírral bélelt, kókusz olajjal kikent tepsibe kicsi halmokat formázunk 150 fokos sütőben 60 percig inkább szárítjuk, mint sütjük.   recept és kép: Herold Szimonetta