Vegán csokis “sajttorta”-kehely

  Hozzávalók: Csokis krém:
  • 300 g natúr Toffini tofu
  • 100 g cukormentes étcsoki
  • édesítő ízlés szerint (én porrá őrölt eritrit-stevia édesítőt használtam, de haszálhattok nyugodtan pl. folyékony steviát is és akkor nem kell porrá őrölni az édesítőt J )
  • egy csipet só
  • 1 ek. holland kakaópor
  • egy kevés növényi tej (kb. 50 ml)
   Brownie alap:
  • 50 g zabpehelyliszt
  • 15 g eritrit*
  • 10 g eritrit-stevia édesítő*
  • 20 g holland kakaópor
  • 1/2 tk. sütőpor
  • egy csipet szódabikarbóna
  • egy csipet só
  • 75 ml növényi tej
  • 65 g hozzáadott cukortól mentes almapüré
  • 25 g mogyoróvaj
  • 1/2 tk. citromlé/almaecet
  • pár csepp vaníliás ízesítőcsepp
  • +40-50 g apróra vágott cukormentes étcsoki
(*használhatunk csak eritritet, vagy kókuszvirágcukrot, vagy nyírfacukrot is akár, de ezekből kb. 40g szükséges) Csoki ganache:
  • 100 ml növényi tejszín
  • 50 g cukormentes étcsoki apróra vágva
  • pár csepp stevia
  • egy csipet só
Első lépésben készítsük el a brownie alapot. Ehhez egy tálban keverjük össze a zabpehelylisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipetnyi sót. Ezután egy kézi mixer segítségével keverjük simára az édesítőket, és az összes többi nedves hozzávalót (keverjük kb. 2-3 percen keresztül!). Ezt követően keverjük jól össze a száraz és a nedves hozzávalókat, majd adjuk hozzá az apróra vágott csokit is. Öntsük a masszát egy kis sütőpapírral bélelt tepsibe, szórjunk a tetejére még egy kis csokit és 180 fokra előmelegített sütőben süssük kb. 25-30 percig. Várjuk meg míg kihűl, vágjuk kis kockákra, és rakjunk belőle kis üvegek/poharak aljára. Ezután jöhet a csokis krém. Ehhez turmixoljuk krémesre az összemorzsolt tofut egy kevés növényi tejjel, az édesítővel , a kakaóporral és a csipet sóval. Olvasszuk fel gőzfürdő felett (vagy mikróban nagyon óvatosan, lassú fokozaton, többször átkeverve!) a csokit, majd öntsük ezt is a tofus masszához, és keverjük jól össze. Itt még folyós lesz a krém, de a csoki összefogja majd. Öntsük a brownie kockák tetejére, majd tegyük hűtőbe néhány órára. Ezt követően elkészítjük a csoki ganache-t a tetejére. (Ez el is hagyható, rakhatunk a tetejére helyette gyümölcsös öntetet, friss gyümölcsöt, granolát, igazából bármit… ) A ganache-hoz a tejszínt feltesszük a tűzhelyre egy kis lábosban, és amikor elkezd forrni akkor hozzákeverjük a többi hozzávalót. Pár evőkanál ganach-t csurgatunk a csokis krém tetejére, majd ismét 1-2 órát pihentetjük hogy egy kicsit megdermedjen. Jó étvágyat hozzá!