Vegán epres sajttorta Toffini tofuval

  Alaphoz:
  • 150 g sós földimogyoró
  • 100 g cukormentes Gullon keksz (lehet GM keksz is)
  • 10 ml olvasztott margarin
  • 5 g édesítő
Krémhez:
  • 300 g Toffini tofu
  • 30 g édes növényi fehérjepor ( helyettesíthető 20 g finomra őrölt mandulaliszttel, és plusz édesítőszerrel)
  • 50 g 4x édesítő
  • 110 g növényi joghurt
  • 110 ml növényi tej
  • 1 citrom leve (és a héjából is lehet belereszelni)
  • csipet só
  • pàr csepp vanília aroma
  • 10 g agar-agar + 70 ml víz
Eperzseléhez:
  • 300 g fagyasztott eper
  • édesítőszer
  • citromlé
  • 3-5 g pektin
Elkészítése: Az alaphoz mindent egy késes robotgépbe teszünk, és morzsálódós, összetapadó tortaalapot készítünk belőle, majd a sütőpapírral kibélelt tortaforma aljára nyomkodjuk. Nem kell ehhez feltétlenül a lyukacsos Zila forma, egy kapcsos 18-20cm-es tortaformában is el lehet készíteni. Hűtőbe tesszük, amíg elkészül a krém A krémhez az agar-agaron és a vizen kívül mindent a késes robotgépben, vagy egy erős turmixban krémessé mixelünk. Ha nehezen krémesedne, mehet hozzá pici növényi tej, de ne legyen túl folyós. Az agar-agart keverjük el a vízzel, majd tűzhelyen melegítsük/forraljuk addig, amíg buborékozni nem kezd. Ekkor öntsük a krémhez, és mixeljük őket össze. Ha sima tortaformánk van, akkor öntsük rá az alapra, és tegyük hűtőbe. Ha Zila formánk van, akkor öntsük a kikent formába a krémet, és tegyük át rá a kekszes alapot is, majd tegyük hűtőbe. Az eperzseléhez az epret tegyük egy lábosban a tűzhelyre, adjunk hozzá ízlés szerint édesítőszert, pici citromlevet, és amikor már levet is engedett, hozzáadhatjuk a pektin is. Főzzük zselés állagúra, és öntsük rá a krémre ha normál tortaformát használtunk. Ha Zita tortaformánk van, akkor először kb 1 óra fagyasztás után szedjük le a formát a krémről, és öntsük a lyukacskákba az eperzselét. Díszítésnek mehet rá eper, mogyoródarabok, és tálalásnál nyakon lehet önteni egy kis extra eperzselével. recept és kép: Herold Szimonetta