Tejmentes rákóczi ‘túrós’ pite

Pite alap:
  • 40 g mandulaliszt
  • 30 g zabliszt
  • 1 ek. por eritrit
  • 1 csipet só
  • 1 “lenmagtojás” (1ek lenmagtöret + 3ek forróvíz)
  • 40 g margarin - szobahőmérsékletű
Morzsálódós pitetésztát készítünk a hozzávalók összegyúrásával. A “lenmagtojást” úgy kell elkészíteni, hogy összekeverjük a töretet, a forróvízzel, és hagyjuk kocsonyásodni. Minden egyéb összetevővel együt tálba tesszük és összegyúrjuk, majd piteformába egyengetjük. “Túró” réteg:
  • 150 g natúr Toffini tofu
  • 70 g  növényi “joghurt”
  • 25 g por eritrit
  • csipet só
  • pici vanília aroma ½ bio citrom leve és reszelt héja
Elkészítése: Egy késes robotgépben aprítsuk össze natúr tofut. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót és keverjük el alaposan. Túrószerű krémet fogunk kapni. Ízlés szerint mehet még bele édesítőszer. Ezt a masszát kenjük bele a pitealappal bélelt piteformába. Kenjük meg körülbelül 1 cm vastagon baracklekvárral. Majd díszítsük fehér habbal, ez lehet tojásfehérjével kikevert porcukor, vagy a vegán, egészségesebb változathoz 1 csicseriborsó konzerv levét verjük kemény habbá, adjunk hozzá egy kiskanálnyi almaecetet, és 3 evőkanál por eritritet. Töltsük habzsákba, és nyomjuk a pitére. Süssük ki a pitét 180 fokon 30-40 perc alatt, figyeljük közben, hogy a hab ne barnuljon meg. A fenti mennyiség egy kisseb piteformára lesz elég (18cm).   #toffinitofu #tofu #vegánsütemények #tejmentes #rákóczitúrós #tejmentesrákóczitúrós   recept és kép: Herold Szimonetta